Categories
dizajn enterijera

Otkrivamo 8 tajni o uređenju polica

Kada pogledate svoje velike prazne police, možete se zamisliti  kao slikar koji gleda u  prazno platno ili  kao pisca koji gleda u praznu stranicu. To je neodovoljivo i vrlo je teško pronaći način kako započeti  sa uređenjem. Kako da uredim ovo, a da izgleda dobro? Kako da grupišem predmete  zajedno?  Da li da ih uredim po veličini ili po boji? Odogovor na ova i mnoga druga pitanja  pružili smo Vam u daljem tekstu.  Uz naše savete, prebrodićete noćne more oko uređenja polica i Vašem domu dati snažan izgled  koji ostavlja jak utisak.

Počnite sa „praznom pločom“

Iako se ovo mnogima čini kao jednostavan razumljiv korak ka uređenju, istina je da ga mnogi i zanemaruju. Potrebno je otarasiti se svih nepotrebnih stvari sa polica, ono što ne koristite,  ali je dobro i upotrebljivo, a zauzima prostor  jednostavno  donirajte. Česta greška koja se dešava prilikom stilizovanja polica jeste da ima previše (manjih)  objekata. O tome treba treba razmišljati na sledeći način: Što više predmeta  ima na polici, to manji uticaj ostavlja svaki predmet ponaosob. Nekada su stvari prevelike da bi stajale na policama. Imati nekoliko manjih ukrasnih  predmeta da stoje na policama je uredu, sve god  posedujete „zdravu kombinaciju  dekoracije“, te ne zadržavati na policama ono što Vam nije potrebno.

Raznolikost pozadine

Sada kada ste sve očistili i  uredili, razmislite o samoj polici za knjige. Kako biste je Vi uredili? Da li Vam se svidja to što vidite?  Do uređenja i promene možete doći jednostavnim trikom. Zadnju stranicu police  obojite u drugu boju ili  je obogatite nekom tkaninom razigranog dezena. Na  sličan način, efektan izgled postićete i sa samolepljivim tapetama. Izbor je zaista velik, a na Vama je da se samo odlučite za dezen i boju. Skretanje pažnje na poleđinu police daje utisak dubine koja se inače može izgubiti, a može pružiti komplementarni ili  kontrasni element samoj dekoraciji police.

Dohvati se knjige

Bilo da ste veliki čitalac sa bibliotekom  punom zabavnih romana ili imate samo nekoliko omiljenih naslova koje koristite za stilizovanje, dekoracija treba da počne sa knjigama. No, kako započeti? Potrebno je grupisati knjige u manje  celine i postavite ili vertikalno ili horizontalno, sa ravnomerno obojenom bojom kako bi izgledali izložbeno i uvučeno. Ovo je aleternativni metod ali tako bi ih trebali grupisati ukoliko imate veliki  broj knjiga te će svaka boja biti određena za jednu celinu. Ova metoda najbolja je ukoliko se police koriste samo za odlaganje knjiga umesto velikih predmeta. Broj knjiga u svakoj celini će varirati od veličine Vaših knjiga i veličine  i  i širine Vaše police ali grupa treba da sadrži najmanje tri knjige. Više od dvanaest ili petnaest   knjiga može da stvori kontra-efekat. Možete se poigrati i sa različitim načinima  raspoređivanja knjiga. Neke police mogu imati sve vertikalno složene knjige a neke sve horizontalno, ili pak da način slaganja bude izmešan.

Imajte na umu važnost  ravnoteže

Kako police nude mnogo prostora za popunjavanje,  ravnoteža i virtuelna težina igraju veliku ulogu u dobijanju istog. Pobrinite se da Vaše police ne izgledaju prenatrpano ali ne ni previše prazno da  se ne bi stekao utisak da se Vaša dekoracija gubi u „praznoj kocki“.
 Veliki skulpturni predmeti mogu samostalno da stoje dok oni manji odaju lepši utisak ako se grupišu ili da služe kao stavljanje akcenta na grupu knjiga.  Police ujedno treba da imaju i simetriju. Potrebno je obratiti pažnju na to  da manji predmeti  budu u simetriji a isto tako i veći predmeti, da bi se stvorio utisak širenja  teškog i lakog dekora na svakom  u zasebnom nivou police.

Izaberite paletu boja

Kao i kod većine stvari koje se odnose na dizajn svakog  enterijera, potrebno je imati jasnu paletu boja  prilikom oblikovanja  polica. Npr., bele knjige i kremaste čine bogat i prozračan osećaj. Dok sa spojem  nikla i metalnog čeličnog dekora  soba izgleda potpuno, bez puno napora.  Kroz slike primetićete da je za uređenje police uvek potrebna neka osnovna boja sa akcentom na metalik. Ovo je dobar primer po pravilu, ali ipak se nemojte ustručavati da u svoj enterijer ubacite i neku treću komplementarnu boju i odbacite  pravila uređenja.

Dodajte umetnost

Umetnička dela su obično, već poznati dodatak policama koji čini čuda u uređenju istih. Ujedno, one dodaju neku dozu ličnosti kao i način izražavanja Vaše kreativnosti. Dodajte neko umetničko delo ili čak okačite veće delove preko poprečnog kalupa  za izgled „biblioteke“.  Umetnička dela na poleđinama polica privlače pažnju i daju taj  vizuelno slojevitiji  izgled koji ima dubinu. Umetnička dela zauzimaju  puno polica u katalogu nekretnina, dajući lepši izgled enterijera. S toga, to je  bolje rešenje za veće police (umesto da se gomilaju velike police sa  previše malih predmeta) .

Stvorite „zdravu“ kombinaciju

Ovo čini uređivanje polica uzbudljivim. Pronađite sve one  predmete koji Vam privlače pažnju. Predmeti, skulpture, kolekcije, posude ili cvece… Ključ je osigurati zdravu mešavinu sadržaja police ali i razmišljati o skulpturi.  Lep detalj na policama mogu biti i neki elementi iz prirode kao što su školjke ili pak komadi drveta, drvene skulpture i slično.

Jedno veliko STIL

Sada imate sve potrebe elemente za uređenje. I sada ste na pola bitke za postizanje stila u uređenju polica. Uz sve gore navedene savete pomešajte boje, teksture, veličine i ton ali budite sigurni da  se držite jedinstavne palete boja. Pomerate stvari oko sebe, da biste  vidite kako različite stvari izgledaju na drugim mestima, odvojite vreme da se igrate sa različitim grupama.
Savet plus: neparni brojevi  predmeta lepše izgledaju u grupi  nego parni brojevi predmeta na policama. Utrošeno vreme u uređenje police kasnije se isplati kada sve dođe na svoje mesto.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *